Ben je helemaal gek van ouderwetse paleizen? Kun je echt genieten van de unieke architectuur van deze gebouwen en ben je jaloers op de mensen die vroeger ook echt in paleizen woonden? Dan is Istanbul waarschijnlijk de stad waar je heen wilt. In deze Turkse wereldstad waar 17 miljoen mensen wonen vind je verschillende paleizen. De een nog mooier dan de ander. We stellen in dit blog een paar paleizen aan je voor. Je krijgt dan vast zin om vliegtickets Istanbul te boeken en naar deze Turkse stad te vliegen!
Dolmabahce Paleis
Het Dolmabahce Paleis is niet alleen een van de mooiste paleizen van Istanbul, maar ook van heel Europa! De ligging is al geweldig, je kijkt je ogen uit. Het paleis ligt namelijk pal aan de Bosporus in de wijk Besiktas. Het Dolmabahce paleis werd gebouwd in 1853. Sultans gebruikten het paleis simpelweg omdat ze wel heel veel behoefte hadden aan een hoop luxe. Het gebouw is gebouwd door de Armeen Garabet Balyan en die mocht helemaal zijn gang gaan. Dat liet hij zich niet twee keer vertellen! Het paleis heeft een oppervlakte van 45.000 vierkante meter en bestaat uit bijna 300 kamers. Nog geen 80 jaar na de bouw van het paleis ging opperturk Mustafa Kemal Atatürk in het paleis wonen. Dit kon de luxe ook wel waarderen. Atatürk stierf op 10 november 1938 in het paleis. Tot de dag van vandaag staan de klokken in het paleis stil op het moment dat Atatürk stierf. Vijf minuten over negen.
Topkapi Paleis
Een andere blikvanger in Istanbul is het Topkapi Paleis. Deze werd gebouwd in opdracht van Sultan Mehmet de Tweede. Hij woonde er dan ook een hele tijd. Zijn opvolgers vonden dit paleis ook wel fraai en konden er prima vertoeven. De verschillende sultans vonden het stulpje altijd blijkbaar maar een beetje te klein, want het is vaak uitgebreid. Uiteindelijk pasten er 5000 mensen in dit enorme paleis. Het paleis was dik 400 jaar het centrum van het Osmaanse rijk dat heerste in Istanbul. Geen onbelangrijk paleis dus, en dat is er vanaf te zien! Anno 2020 is het Topkapi paleis de thuishaven van veel Islamitische kunst. De meeste gedeeltes van het paleis – die bestaat uit vier paviljoenen – zijn nu een museum. Wil je een bezoekje brengen na de coronatijd? Bestel dan wel op tijd, want de attractie is enorm populair onder toeristen.
0 reacties